Wednesday, 2017-12-13, 4:51:50 PM

Registration
Login






Welcome Guest | RSS
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Page 1 of 11
:: Jom Berforum :: » :: Perkongsian Pintar :: » :: Tips pembelajaran :: » Projek Sarjana Muda (Semua berkaitan PSM)
Projek Sarjana Muda
FlazErDate: Saturday, 2009-04-25, 1:43:48 PM | Message # 1
Private
Group: Users
Messages: 3
Reputation: 0
Status: Offline
Salam,
ini nak share la skit berkenaan PSM.
Macam biasa la, semua org tau PSM@final year projek kat UTHM ni terbahagi kepada 2, PSM 1 and PSM 2.

PSM 1 lebih kepada buat proposal tajuk. Means, student stadi teori, and apa-apa yang berkaitan dengan tajuk projek yg hendak student buat.
Waktu pembentangan@seminar, student kena terangkan kepada panel penilai (2 orang panel) berkenaan tajuk projek mereka. BTW, walaupun
panel xberkaitan atau xpakar dlm bidang projek anda, jgn ingt mereka boleh di bohong bulat2. Lepas pembentangan, panel akan bagi cadangan @ kritikan
berkenaan projek tersebut.

PSM 2 pulak lebih kepada merealisasikan tajuk projek. Student akan hasilkan prototaip projek mereka (kalau jadik@berjaya wat la).
Jangan terkejut kalau projek xjadik, coz memang slalunya berlaku mcm tu..so, dinasihatkan buat la prototaip tu awal-awal waktu PSM 1 lagi.

Panel penilai bagi PSM 1 and PSM 2 selalunya sama je orang nye..

Soalan Lazim Student:

Q: Penyelia@SV kita yang pilih sendiri ke?
A: Tak. Penyelia akan fakulti tetapkan untuk mengelak berat sebelah, means ada lecturer yg xda student PSM.

Q: Tajuk kita pilih ke atau penyelia sediakan?
A: Bergantung kepada penyelia. Some penyelia akan bagi tajuk @ propose tajuk untuk student buat. Some akan suruh student propose sendiri.

Q: Pembahagian penyelia mengikut bidang ke? (cth: BEP-Penyelia bidang Komunikasi, BER-Penyelia bidang Robotik etc)
A: Tak. But, mostly akan dibahagi kepada bidang yg mempunyai kaitan dengan student. Cth, student BEP selalunya dibahagi kepada penyelia jabatan komputer, komunikasi and power tp xramai la. BER and BEM akan dibahagi kepada penyelia jabatan kuasa, robotik mekatronik, elektronik etc. (Bydak2 BER@BEM sila betolkan kalau salah)

Q: PSM mesti kena buat hardware ke?
A: Kalau skang ni, boleh wat hardware or buat penyelidikan (Research). Tp xtau la kalau lepas ni kena wat hardware je. Aku wat research untuk pengetahuan korang la...

Q: Duit buat projek fakulti bagi ke?
A: Tak. Tapi boleh buat tuntutan lepas habis PSM 2. Maximum tuntutan RM500 je...hahaha

Q: Buat PSM kat rumah je bolehkan?
A: Skang, fakulti dah tetapkan yang student PSM 2 kena ada di makmal2 sewaktu masa PSM 2 (8 pagi - 1 ptg).

Hmm..ni je kot yang leh terpikir wat masa skang ni. Kalau ada pape nak tanye, post je soalan kat sini. Kami cuba jawabkan. smile

 
:: Jom Berforum :: » :: Perkongsian Pintar :: » :: Tips pembelajaran :: » Projek Sarjana Muda (Semua berkaitan PSM)
Page 1 of 11
Search:


| Copyright MyCorp © 2017 | Free website builderuCoz |