Wednesday, 2017-12-13, 4:54:28 PM

Registration
Login






Welcome Guest | RSS
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Page 1 of 11
:: Jom Berforum :: » :: Perkongsian Pintar :: » :: Tips pembelajaran :: » Industri (Antara softskill yang anda perlu kuasai sblum hbis blaja)
Industri
FadzliDate: Monday, 2009-04-06, 1:41:18 AM | Message # 1
Private
Group: Users
Messages: 10
Reputation: 0
Status: Offline
cool kata2 ini di petik dari PM Pang Che Fong.. Jika kamu kuasai kamu ada value sbgai engner..

Fuzzy Logic
Neural Network
FPGA
Microcontroller

 
maqrifah7Date: Monday, 2009-04-06, 1:25:42 PM | Message # 2
Private
Group: Administrators
Messages: 18
Reputation: 0
Status: Offline
oooo yaka....yang suma ni termasuk dalm subjek semester ka?...hmmp....terang skit pa benda Fuzzy logic, neural network, fpga dan microcontroller nih...

sekian: king Panglima Sufi


-
 
FadzliDate: Thursday, 2009-04-09, 10:04:09 AM | Message # 3
Private
Group: Users
Messages: 10
Reputation: 0
Status: Offline
biggrin jam 11pg nk kna bentang psm 2.. sebenarnya da 5 elemen penting (+1 adalah DSP)..

utk masa yg singkat nie aq terangkan Fuzzy Logic dlu ea.. pas bentang PSM 2 aq tmbh lg..

Fuzzy logic? ape ke benda nie..

Fuzzy Logic adlh sebahagian dari Artificial Intelegence..
Fuzzy Logic adlh satu system yg mampu menilai input2 yang ada untuk membuat keputusan (output) <-- secara umum..
Contoh aplikasi:-

Trafic Light (moden)..
--> tempoh warna hijau, kuning n merah pada trafic light untuk menyala di tntukan oleh fuzzy logic. input adlah jumlah kereta, kesesakan, dan beberapa parameter lain.. dengan input-input ini fuzzy logic akn tntukan masa yg sesuai utk trafic light menyalakan lampu-lampunya... biggrin

Mesin Basuh (yang da label fuzzy logic)..
--> jumlah air (output) yang diperlukan oleh untuk membasuh kain adalah bergantung kpd isipadu/berat kain (input) yang dimasukkan ke dalam mesin basuh.. cool

cool tahun 4 sem 2 kamu akan belajar sekiranya kamu ambil elektif subjek fuzzy logic atau elektif fuzzy controller (fuzzy logic + control system) cool

jika xpaham tanya ea.. nti dh paham kita cntinue dgn yg len2 pula.. cool

 
maqrifah7Date: Friday, 2009-04-10, 3:19:52 AM | Message # 4
Private
Group: Administrators
Messages: 18
Reputation: 0
Status: Offline
ooo....peh rasa kagum lak t bila dah belaja fuzzy nih...
ko robotik la ea...haa sebut pasai PSM...leh cta ckit tak benda2 nih...at least setiap pengunjung FORUM ni dapat info skit mengenai PSM..huhuhu
gud2...

sekian: king Panglima Sufi


-
 
FadzliDate: Saturday, 2009-04-11, 2:52:13 AM | Message # 5
Private
Group: Users
Messages: 10
Reputation: 0
Status: Offline
Quote (maqrifah7)
ooo....peh rasa kagum lak t bila dah belaja fuzzy nih...
ko robotik la ea...haa sebut pasai PSM...leh cta ckit tak benda2 nih...at least setiap pengunjung FORUM ni dapat info skit mengenai PSM..huhuhu
gud2...

sekian: king Panglima Sufi

cry huh.. "mmg mcm komunikasi 2 hala la.." kemana perginya ahli forum lain.. cry major aq mekatronik.. nama penuh degree aq ijz srjna muda elekt. dgn kepujian.. PSM?? tajuk aq da kaitan dgn

DIGITAL CONTROL (DSP & CONTROL SYSTEM) kemdian implement di dalam MICROCONTROLLER... Alhamdulillah dh siap, cuma thesis je blum hntar lg..

PSM ni ibarat mcm.. ko nk jelmakan teori2 yg ko blaja ke dlm bentuk praktikal.. nasihat aq, jika wat psm kna start dri awl.. jika bleh PSM 2 ko dh start pd PSM 1.. kmdian tajuk yg korang buat msti ada nilai dan sesuai dibuat utk pelajar tahun akhir ijazah..

all the best.. ha.. yg tntg neural network n dll tu kalau korg btul2 brminat baik tanya.. sb bnda2 2 menarik utk dijadiakn PSM.. cool

 
maqrifah7Date: Saturday, 2009-04-11, 11:57:54 AM | Message # 6
Private
Group: Administrators
Messages: 18
Reputation: 0
Status: Offline
owh, bro kalu ko pass je suma nota ko kat aku leh x? huhuhu...owh pasai ahli forum len... cry hmmp x dpt den nk tolong....tpi xpa insyallah aku cuba cri penyelesaian tuk meriahkn website nih...

biggrin kalu leh aku nk suma benda yang ko ada, note, latihan, slide , presentation n projek...
suma2 la...tu pon kalu sudi nk bagi la...huhuhuhu...

dry kalu leh aku nk prepared awal la...
at least aku dah ada somthing tuk isi masa terluang...

nk contack aku, king Muhammad: 0137597652
YM aku: anbiak7@yahoo.com

jgn la segan2 nk share papa yg patut ngan kami...kami pon bdk bru nk belajar...hehehe

sekian: king Pangllima Sufi


-
 
azharshoibDate: Saturday, 2009-04-11, 4:34:53 PM | Message # 7
Lieutenant
Group: Users
Messages: 54
Reputation: 0
Status: Offline
hm..
fuzzy logic dlm trafic light 2..
cmne dia bleh detect jumlah keta ek??
hm..
mcm pnah dgr ttg FPGA, tp da lupa r..
mcm byk guna programming je bnda ni suma..
btul ke??
 
FadzliDate: Friday, 2009-04-17, 1:31:23 AM | Message # 8
Private
Group: Users
Messages: 10
Reputation: 0
Status: Offline
Quote (azharshoib)
hm..
fuzzy logic dlm trafic light 2..
cmne dia bleh detect jumlah keta ek??
hm..
mcm pnah dgr ttg FPGA, tp da lupa r..
mcm byk guna programming je bnda ni suma..
btul ke??

antara benda penting dlm fuzzy logic adalah "membership function".. membership function di dalam bentuk range value-value tertentu.. jadi!! jika mahu implement fuzzy logic kebiasaan guna "analog input" atau data input dlm bentuk analog.. sensor bergantung pd designer trafic light.. utk maklumat lanjut bleh dptkan jurnal berkenaan fuzy logic-trafic light di IEEE jurnal.. dengan kata lain cara fuzy logic membuat keputusan bergantung pd membership function.. tips.. kena pandai tune membership function..

FPGA.. FPGA sinonim dgn developer-nya yg popular iaitu ALTERA... utk design boleh guna bnyak cara.. yg aq taw:-
1). Dari Programming (VHDL langguage) --> GET LOGIC design guna software Quartus II --> burn dlm FPGA
2). Dari GET LOGIC design guna software MAX-PLUS II --> burn dlm FPGA

p/s: guna programming lg bnyak kelebihannya.. antara yg paling ketara kata lecturer yg mengajar adlah, Lesen Software Quartus II lebih murah dari MAX-PLUS II biggrin selain VHDL da bnyak lg programming language yg bleh diguna utk FPGA, kat uthm aq diajar guna VHDL je.. cool

Added (2009-04-17, 1:31:23 Am)
---------------------------------------------

Quote (maqrifah7)
owh, bro kalu ko pass je suma nota ko kat aku leh x? huhuhu...owh pasai ahli forum len... cry hmmp x dpt den nk tolong....tpi xpa insyallah aku cuba cri penyelesaian tuk meriahkn website nih...

biggrin kalu leh aku nk suma benda yang ko ada, note, latihan, slide , presentation n projek...
suma2 la...tu pon kalu sudi nk bagi la...huhuhuhu...

dry kalu leh aku nk prepared awal la...
at least aku dah ada somthing tuk isi masa terluang...

nk contack aku, king Muhammad: 0137597652
YM aku: anbiak7@yahoo.com

jgn la segan2 nk share papa yg patut ngan kami...kami pon bdk bru nk belajar...hehehe

sekian: king Pangllima Sufi

huhu.. ko dh terlambat.. buku aq dh bnyak di wakafkan dah.. cry yang tinggal buku2 yg aq nk guna utk stdy buat master, IsyaALLAH master by research.. softcopy da bnyak.. kalau maw cari aq sebelum 4hb may nie.. bawa bersama external hardisk yg besar.. biggrin

 
DinDate: Tuesday, 2009-04-21, 8:14:26 PM | Message # 9
Sergeant
Group: Users
Messages: 24
Reputation: 1
Status: Offline
erm...
tq2 ak ucapkan kat ko palie...
bgs btul perkongsiaan ilmu yg ada dalam ni...

pendek kata kt cni ak rasa kita sebagai student EE ni kena pandai n mahir progamming la kn??

p/s:mat nnt ak nk gk note2 palie ni...hehe..

 
azharshoibDate: Wednesday, 2009-04-22, 1:39:42 AM | Message # 10
Lieutenant
Group: Users
Messages: 54
Reputation: 0
Status: Offline
brape bsar extrnal yg dprlukan??
ak ade..
bleh r ak amik..
umah ko kat pt hj rais kan pali??
 
FadzliDate: Saturday, 2009-04-25, 2:57:12 PM | Message # 11
Private
Group: Users
Messages: 10
Reputation: 0
Status: Offline
Quote (Din)
erm...
tq2 ak ucapkan kat ko palie...
bgs btul perkongsiaan ilmu yg ada dalam ni...

pendek kata kt cni ak rasa kita sebagai student EE ni kena pandai n mahir progamming la kn??

p/s:mat nnt ak nk gk note2 palie ni...hehe..

yup.. kama.. kena mahir pelbagai language programming

Microcontroller - Assembly & C dah memadai.. jika BASIC mudah blaja tetapi ilmu ibarat bawah bumbung je biggrin
FPGA - VHDl, etc
Neural Network - VB, C, C++, JAVA, etc
Fuzzy Logic - VB, C, C++, JAVA, etc

Added (2009-04-25, 2:57:12 Pm)
---------------------------------------------

Quote (azharshoib)
brape bsar extrnal yg dprlukan??
ak ade..
bleh r ak amik..
umah ko kat pt hj rais kan pali??

klau stakat nota tahun4: +-2GB dh cukup.. ttp kalau ko nk sedut nota2 tmbahn, circuit2, ebok2, cth2 programming aq n mcm2 lg.. better bawak lebih.. cool

aha umah aq kat pt hj rais.. aq da shga 3hb may je, 4may aq kna berada d stadium kl.. better cari aq 1 ke 3 may.. sblum dtg contact aq dlu.. biggrin

 
azharshoibDate: Sunday, 2009-04-26, 6:46:25 AM | Message # 12
Lieutenant
Group: Users
Messages: 54
Reputation: 0
Status: Offline
ok..
nnt ak cari ko..
 
FadzliDate: Saturday, 2009-09-05, 1:01:51 AM | Message # 13
Private
Group: Users
Messages: 10
Reputation: 0
Status: Offline
happy salam,

wahai adik-adikku sekalian.. rajin-rajin belajar kerana!!!

http://innnsan.blogspot.com

 
:: Jom Berforum :: » :: Perkongsian Pintar :: » :: Tips pembelajaran :: » Industri (Antara softskill yang anda perlu kuasai sblum hbis blaja)
Page 1 of 11
Search:


| Copyright MyCorp © 2017 | Free website builderuCoz |